ناصر ملک مطیعی...

چهار شنبه 27 دی 1391
ن : yoorgoon

ناصر ملک مطیعی...

 

فعالیت هنری

 

 

ناصر ملک‌مطیعی و نیکول پرشو در فیلم ابرام در پاریس (۱۳۴۳)

فعالیت وی در سینما با بازی در صحنه کوتاهی از فیلم «واریته بهار» (پرویز خطیبی ، ۱۳۲۸) آغاز شد. بازی ملک مطیعی در دومین فیلمش («شکار خانگی» و «علی دریابیگی » ـ ۱۳۳۰) در حد بیان یک جملهٔ کوتاه در صحنهٔ یک میهمانی بود. اما بازی ملک مطیعی در «ولگرد» (مهدی رییس فیروز، ۱۳۳۱) او را به اوج محبوبیت رساند و برای بازی در آن نخستین دستمزد فعالیت حرفه‌ای خود را گرفت. با موفقیت «ولگرد» بلافاصله در فیلم‌های «گرداب» (حسن خردمند، ۱۳۳۲) ـ که نخستین فیلم رنگی سینمای ایران بود ـ و سپس در فیلم «غفلت» (علی کسمایی، ۱۳۳۲) بازی کرد. ملک مطیعی پس از بازی در «غفلت»، از «پارس فیلم» به «دیانا فیلم» رفت، تا در ازای بازی در دو فیلم در سال، ماهانه هزار تومان دستمزد دریافت کند، اما پس از ایفای نقش در «چهارراه حوادث» (ساموئل خاچیکیان، ۱۳۳۳) که متفاوت از سایر نقش‌های او بود، به خدمت نظام احضار شد. او پس از بازگشت، در فیلم «اتهام» (شاپور یاسمی ، ۱۳۳۵) بازی کرد. ملک‌‌مطیعی در فاصلهٔ سال‌های (۴۰-۱۳۳۶) در فیلم‌های: «بازگشت به زندگی» (عطاالله زاهد، ۱۳۳۶)، «عروس فراری» (اسماعیل کوشان، ۱۳۳۷)، «طلسم شکسته» (سیامک یاسمی، ۱۳۳۷)، «دشمن زن» (پرویز خطیبی، ۱۳۳۷)، «دو قلوها» (سیامک یاسمی، ۱۳۳۸)، «اول هیکل» (سیامک یاسمی، ۱۳۳۹)، عمو نوروز (سیامک یاسمی، ۱۳۴۰)، آرامش قبل از طوفان (خسرو پرویزی، ۱۳۴۰)، عسل تلخ (حسین مدنی، ۱۳۴۰)، سایهٔ سرنوشت (اسماعیل کوشان، ۱۳۴۰) و آس و پاس (سیامک یاسمی، ۱۳۴۰) بازی کرد. پس از دههٔ ۴۰ شمسی، با حضور محمدعلی فردین به عنوان «جوان اول» فیلم‌ها، به تدریج از محبوبیت او کاسته شد.

 

ملک‌مطیعی از سال ۱۳۴۱ با پوشیدن لباس جاهل‌ها و کلاه مخملی‌ها، که پیش از او عباس مصدق و مجید محسنی به تن کرده بودند،

 

در نقش‌هایی ظاهر شد که فردین جز دو بار در فیلم‌های: «زن‌ها فرشته‌اند» (اسماعیل پورسعید، ۱۳۴۲) و «ایوب» (فریدون ژورک، ۱۳۵۰) حاضر به پوشیدن آن لباس‌ها و ایفای آن نقش‌ها نشد. ملک مطیعی در فیلم‌های: «کلاه مخملی» (اسماعیل کوشان، ۱۳۴۱)، «با معرفت‌ها» (حسین مدنی، ۱۳۴۲)، «مردها و جاده‌ها» (ناصر ملک مطیعی، ۱۳۴۲)، «ابرام در پاریس» (اسماعیل کوشان، ۱۳۴۳)، «سالار مردان» (نظام فاطمی، ۱۳۴۷) و «مردان روزگار» (مازیار پرتو، ۱۳۴۸) با کت و شلوار مشکی، پیراهن سفید و کفش چرمی نوک تیز، کلاه مخملی و دستمال ابریشم یزدی و تسبیح شاه مقصود، اگرچه مصداق زنده‌ای از نمونه اجتماعی سنخ «جاهل» نبود، اما مجموعهٔ اجرای نقش، به‌ویژه حرکات دست‌ها و بالا انداختن ابرو، تکیه کلام‌ها و نقل‌هایش، عامهٔ بیندگان را مجذوب خود کرد.

 

ملک مطیعی تا قبل از «قیصر» (مسعود کیمیایی، ۱۳۴۸) و ایفای نقش «داش فرمان» با کلاه مخملی، در نقش‌های دیگری همچون مرد روستایی (عروس دهکده)، افسر نیروی دریایی (پاسداران دریا)، شاه عباس کبیر (حسین کرد)، رییس دزدها (هاشم خان)، پزشک (فرار از حقیقت) و مانند این‌ها نیز ظاهر می‌شد؛ اما پس از موفقیت فیلم «قیصر» ـ که نقش کوتاهی هم در آن داشت ـ یکسر به ایفای نقش‌های کلاه مخملی دعوت شد. «علی بی غم» (عباس کسایی، ۱۳۴۹)، «رقاصهٔ شهر» (شاپور قریب، ۱۳۴۹)، «طوقی» (علی حاتمی، ۱۳۴۹)، «مرید حق» (نظام فاطمی، ۱۳۴۹)، «سه قاب» (زکریا هاشمی، ۱۳۵۰) و «کاکو» (شاپور قریب، ۱۳۵۰) شماری از این فیلم‌ها است.

 

ملک مطیعی اگرچه در فیلم‌های بعدی‌اش کوشید تا از کاراکتر جاهلی فاصله بگیرد، اما تلاش او همواره توام با توفیق نبود. او در فیلم «بت» (به کارگردانی ایرج قادری، ۱۳۵۵) در نقش یک استوار ژاندارمری ظاهر شد.

 

کارگردان فیلم(ایرج قادری) نقل کرده‌است:

 

مشکل می‌شود با بازیگری جا افتاده طرف شد. من سعی می‌کردم حرکت ابرو را از ملک مطیعی بگیرم، می‌دیدم این بار غبغب می‌گیرد. مواظب غبغبش بودم، دستش حرکت اضافی می‌کرد. خب تا چه اندازه می‌توان مواظب بود؟ این است که در بت، ناصر همانی است که بوده.»

 

 
 
 
 
 
 

نام فیلم نام کارگردان سال
واریته بهاری پرویز خطیبی ۱۳۲۸
شکار خانگی علی دریابیگی ۱۳۳۰
ولگرد مهدی رییس فیروز ۱۳۳۱
گرداب حسن خردمند ۱۳۳۲
افسونگر اسماعیل کوشان ۱۳۳۲
غفلت علی کسمایی ۱۳۳۲
چهارراه حوادث ساموئل خاچیکیان ۱۳۳۴
اتهام شاپور یاسمی ۱۳۳۵
هفده روز به اعدام هوشنگ کاووسی ۱۳۳۵
بازگشت به زندگی عطاءالله زاهد ۱۳۳۶
عروس فراری اسماعیل کوشان ۱۳۳۷
طلسم شکسته سیامک یاسمی ۱۳۳۷
دشمن زن پرویز خطیبی ۱۳۳۷
دو قلوها شاپور یاسمی ۱۳۳۸
ستارگان می‌درخشند محمدعلی زرندی ۱۳۳۹
اول هیکل سیامک یاسمی ۱۳۳۹
آرامش قبل از طوفان خسرو پرویزی ۱۳۳۹
عمو نوروز سیامک یاسمی ۱۳۴۰
عسل تلخ حسین مدنی ۱۳۴۰
سایه سرنوشت اسماعیل کوشان ۱۳۴۰
آس و پاس سیامک یاسمی ۱۳۴۰
کلاه مخملی اسماعیل کوشان ۱۳۴۱
عروس دهکده ناصر ملک‌مطیعی ۱۳۴۱
سوداگران مرگ ناصر ملک‌مطیعی ۱۳۴۱
زن‌ها فرشته‌اند اسماعیل پورسعید ۱۳۴۲
با معرفت‌ها حسین مدنی ۱۳۴۲
آراس خان ناصر ملک‌مطیعی ۱۳۴۲
مردها و جاده‌ها ناصر ملک‌مطیعی ۱۳۴۲
لذت گناه سیامک یاسمی ۱۳۴۳
ابرام در پاریس اسماعیل کوشان ۱۳۴۳
نظرات شما عزیزان:




تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را
با عنوان فراموش شدگان.. و آدرس yoorgoon.loxblog.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.